Tuesday, May 18, 2010

7 jenis makanan yang perlu anda makan setiap hari


Disini, saya senaraikan 7 jenis makanan top yang baik untuk anda. Ia mampu mencegah anda daripada penyakit berbahaya. Mudah sahaja, cuma tambah 7 jenis makanan ini dalam diet anda setiap hari.

Apple mampu merendahkan tahap cholesterol dalam badan. 
Apple sumber yang baik untuk pectin, sejenis fiber yang mampu menurunkan level bad cholesterol dan mengimbangi tahap glucose dalam darah anda. Apple juga sumber vitaman C yang baik, antioxidant yang membantu meningkatkan tahap immune system dalam badan kita.

Beans mengimbangi tahap gula dalam darah.
beans terutama black beans adalah baik untuk anda. Kesemuanya kaya dengan fiber yang membantu mengimbangi tahap glucose dalam darah anda. Tinggi dengan protein membuatkan anda berasa lebih energetic dan salah satu sumber tryptophan yang baik (an amino acid that helps boost your mood and cut down on carb cravings. Kekacang juga terbukti mengurangkan risiko penyakit serangan jantung dan Kancer colon.

Berries membantu penglihatan anda lebih baik
Blueberries adalah berries yang paling top dikalangannya. Ia penuh dengan Vitamin C, dimana membantu anda menyingkirkan free radical dalam badan, good amount of fiber, manganese dan Kalsium. Apa yang anda perlu buat ialah tambahkan sajian berries dalam menu makanan anda. Anda akan menikmati pelbagai keistimewaan seperti penglihatan malam anda menjadi lebih baik, merendahkan risiko kanser, menyihatkan jantung dan clearer thinking.

Sayuran hijau memberi anda mental yang sihat
Dalam satu hidangan masakan sayuran hijau atau 2 cups raw, ia mampu membekalkan anda jumlah yang baik untuk Vitamin C, folate, calcium, lutein, iron, dan beta-carotene. Ia mampu menguatkan otak kita, darah dan sistem pertahanan badan. Jika anda makan secara mentah, ia mampu menyihatkan sistem penghadaman anda kerana sayuran kaya dengan fiber. Kebanyakan manusia akan makan hidangan sayuran setiap hari dan jenis sayuran selalunya akan digilirkan.

Bijiran meningkatkan level tenaga anda
Yup, bijiran juga baik untuk anda. Kandungan protein dan lemak (yang baik) membuatkan anda rasa lebih bertenaga. Bijiran juga mengandungi fiber, mangesium, calcium, vitamin E, potassium, iron, selenium, thiamin dan zinc. Bijiran juga hampir menyamai multi-vitamin keran kandungannya yang pelbagai zat. Almonds antara yang top tetapi setiap bijiran mempunyai nisbah kandungan vitamin dan mineral yang berlainan. Jadi, dalam diet anda, campurkan beberapa bijiran dalam sajian anda.

Ikan salmon mampu mengurangkan kesakitan.
Hanya satu sajian salmon atau albacore tuna dalam 2 kali seminggu sudah mencukupi memenuhi keperluan Omega 3 Fatty acids, tryptophan, protein, vitamin D,B12 dan niacin. Kesemua ini mampu mengurankan kesakitan daripada inflammation atau high-caffeine drinks. Bukan itu sahaja, tetapi anda mampu mengurangkan tahap cholesterol anda dan merendahkan risiko penyakit jantung sekaligus meningkatkan kesihatan jantung anda.

Sweet Potatoes mampu mengurangkan inflammation
Samada anda menghadapi asthama, arthritis atau apa juga penyakit inflammation, sweet potatoes dan semua sayuran berwarna oren seperti lobak merah mampu mengubatinya. Sweet potatoes dan sayuran berwarna oren mengandungi tahap beta-carotene dan vitamin C yang sangat tinggi ( 2 vitamin yang baik untuk melawan free radical damage dan boost your immune system. Bukan itu sahaja, malah kandungan vitamin B6 mampu menghindari serangan jantung dan stroke, sementara fiber membantu colon anda sentiasa dalam keadaan sihat.

Dengan menambah 7 jenis makanan ini dalam diet anda, anda sudah mampu memberikan sumber yang terbaik untuk diri anda. Semoga sihat sentiasa. =)

kredit to http://www.ineedmotivation.com/blog/

0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More